כלכלה שפה קשה?

25/01/2021

אנחנו יודעים שמדי פעם יוצא לך להיתקל בכל מיני מונחים ומושגים כלכליים ובנקאיים מוזרים ולא ברורים (מחוץ ל-Pepper, כמובן!). אז הנה כמה כאלו בתרגום ישיר לעברית:

  • אינפלציה – תהליך של עלייה מתמשכת ברמת המחירים במדינה ובהתאם ירידה בערך המטבע או במה שנקרא ״כוח הקניה״. זה די הגיוני סה״כ, הרי לכסף גם אין ערך אלא באמצעות מה שאפשר לעשות איתו! ואם נכון לתקופה מסויימת 10 ש״ח היו ממנים מנת פלאפל והיום הם לא, זה אומר שחלה עליית מחירים ושכוח הקניה של ה-10 ש״ח ירד. כמובן, אינפלציה כתופעה לא מוגדרת לפי עליית מחירי הפלאפל, זאת היתה דוגמה להמחשת הרעיון בלבד 🙂

 

  • גירעון – מצב שבו ההוצאות גדולות מההכנסות וחורגות מהן. אהמ אהמ, מינוס. מוכר לך? במצב של גירעון (שגם מדינות מגיעות אליו, אבל זה לא תירוץ) חייבים להגדיל את ההכנסות או להקטין את ההוצאות, אחרת כדור השלג הזה רק יילך ויגדל. 

 

  • ניירות ערך – נכסים פיננסים שהם שווים כסף. דוגמאות לניירות ערך שבטוח שמעת עליהם הן מניות, אג״חים (אגרות חוב), אופציות ועוד. מדובר בנכסים שנסחרים בבורסה והשווי שלהם משתנה כל הזמן. 

 

  • ריבית דריבית – ריבית שמצטברת על הריבית המצטברת! כן, באמת. למשל, אם הפקדת סכום כסף מסוים בפיקדון ל-5 שנים, כעבור חודש (או כל תקופה שהוגדרה) הסכום הזה יצבור ריבית. ואז… בחודש הבא, גם הריבית שהרווחת תצבור בעצמה ריבית! וככה גם הריבית שהרווחת על הריבית שהרווחת. קצב הגדילה של הריבית דריבית הוא מטורף והוא שווה אם הוא בצד שלנו! ומתי הוא לא? כשאנחנו חייבים כסף כמו במצב של מינוסים או הלוואה. 

 

  • שטר חוב – יש לך פלאשבק מהשיחה עם בעל-הבית על החוזה? יפה! אז שטר חוב הוא בעצם נייר רגיל שמתועדת עליו התחייבות כספית, מה שבאמת נפוץ בחוזי שכירות. מימוש שטר חוב הוא תהליך משפטי מורכב ולכן המעמד של האדם שחתום עליו מוגן יותר. 

 

  • דירוג אשראי – מספר שנקבע לפי נוסחה ומשתנה לפי ההתנהלות הכלכלית השוטפת שלך. היום, עם חוק נתוני האשראי החדש, ישנו מאגר אשראי ארצי שמנוהל ע״י בנק ישראל ומרכז נתונים על העסקאות הפיננסיות שכולנו מנהלים: נתונים חיוביים (כמו תשלום הלוואה בזמן) או שליליים (כמו חריגה ממסגרת).

 

  • לוח סילוקין – סילוקין, סילוק… נו, לסלק את החוב! אנחנו היינו הולכים על השורש ״ברוך-שפטרנו״ אבל, מילא. בקיצור, זו טבלה שמפרטת את כל שלבי ההחזרה של הכסף שלווית לפי תנאים שהוגדרו מראש. יש כמה לוחות סילוקין מוכרים וידועים בעולם ההלוואות שכבר כתבנו לך עליהם: בלון, גרייס, קרן שווה ושפיצר. 

 

נו נו נו, לא באמת מסובך, נכון? ואגב, אם יש לך מילים או מונחים נוספים שתמיד רצית להבין, או הבנת שכדאי לך להבין, נשמח לשמוע עליהם! אפשר לכתוב לנו באינסטוש, בפייסבוק או בצ׳ט של האפליקציה!

כתבות דומות

הירשמו לניוזלטר ותישארו מעודכנים