תלוש משכורת: הרבה מעבר לשכר

25/01/2021

נהוג לספור את הימים עד שנקבל אותו, אם יש לך קצת סדר בחיים אולי דאגת לתייק אותו – אבל בינינו, לקרוא אותו זה לא משהו שבא לך בקלות. טוב, מעכשיו יהיה לך קל יותר. תלוש משכורת – מתחילים.

כל החודש עבדת ורק חיכית ליום בו יגיע הכסף שמגיע לך – אבל בתלוש המשכורת מסתתרים דברים חשובים נוספים. אז הנה, ריכזנו לך אותם. בעברית. כמו שאנחנו אוהבים. 

 

נתוני העסקה, או במילים אחרות – מה שסיכמת עם המעסיק:

השכר שלך נקבע לפי היקף משרה, וותק, ובחלק מהמקרים גם דרגה. לכן, בחלק הזה תמיד יופיע התאריך שבו התחלת לעבוד אצל אותו מעביד/ה, הוותק המצטבר שלך במקום העבודה הזה, היקף המשרה (אם זו עבודה לפי שכר חודשי גלובאלי) או הבסיס לפיו השכר שלך נקבע (נניח לפי שעות/ימים). 

  • בשורה התחתונה – חשוב לוודא שהשכר שעליו סגרת עם המעסיק הוא אכן מה שקיבלת. 

 

תקופת התשלום, או במילים אחרות – על מה משולם התלוש הספציפי הזה:

תלוש המשכורת ניתן עבור כל חודש בנפרד. לכן, בשורה השנייה בתלוש ומיד לאחר פירוט התעריפים, מצוינים ימי העבודה ושעות העבודה לפיהן השכר שלך נקבע באותו החודש. 

  • בשורה התחתונה – אם יש בעיה בשכר שקיבלת, זה המקום הראשון לבדוק אותו. 

 

שכר והכנסות זקופות, או במילים אחרות: כמה שילמו לך, ועל מה?

בתוך הטבלה המרכזית בתלוש מפורטים כל הדברים עליהם משלם לך המעסיק/ה, בסדר הבא: שכר יסוד, נסיעות, דמי הבראה, והפרשי שכר מחודש אחר אם יש. בשורות שלאחר מכן, מפורטות כל ההטבות שניתנות לך, מהן מנכים מיסים וביטוח לאומי (לפי הפרטים הללו, אגב, בוחנים על איזו ״מדרגה״ נופלת המשכורת שלך). בין ההטבות האלו יכולות להיות מתנות שקיבלת, שימוש בטלפון נייד או רכב, וקרן השתלמות או קצבה שהמעסיק מפריש לך מעבר למה שמחייב החוק. 

  • בשורה התחתונה: אם כתוב לך ״רכב״ ובפועל הניידות שלך באוטובוסים, יש פה בעיה כי יתכן שהופרשו כספים על הרכב שלא קיבלת. בקיצור – תקרא גם מעבר לשורה של ״שכר יסוד״. 

 

ניכויים, או במילים אחרות – מה יורד ממך, ועל מה:

בשוק כל פעם למה השכר שלך יותר נמוך ממה שהוא לכאורה אמור להיות? הגעת לחלק בתלוש שאחראי לכך: ניכויים. הוא מחולק לניכויי חובה (מס הכנסה, ביטוח לאומי, דמי בריאות, דמי חבר, קופת גמל, קרן השתלמות) ולניכויי זכות (אם, למשל, לקחת מקדמה). 

  • בשורה התחתונה: לקרוא שוב את הפסקה הקודמת, ואז לבדוק את הניכויים שלך. 

 

זיכויים, או במילים אחרות – כדאי שיהיו לך כמה שיותר כאלה:

בחלק השמאלי ביותר בתלוש כתובות הנקודות שמגיעות לך. נקודות הזיכוי שמגיעות לך באופן ״אוטומטי״ מופיעות במשבצת ״נ.זיכוי״. הן כוללות, למשל, נקודות מעצם היותך תושב/ת ישראל, נקודות על היותך שחרור מצה”ל או על כך שהשלמת תואר אקדמי לא מזמן וכו׳. מעבר לזה, יכולות להיות עוד נקודות זיכוי שניתנות על מגורים ביישובי פיתוח, על חלק ההפרשה שלך לקופות תגמולים, על הכנסות מעבודות נוספות שיש לך (אם יש לך), או על בן/בת זוג שלא עובדים. 

  • בשורה התחתונה – כדאי לך להציץ בטופס 101 שמילאת בזמנו, כי הרבה ממה שמופיע פה תלוי בתשומת הלב שייחסת לו אז. תזכור, מדובר בכסף שאפשר לחסוך מתשלומי מס הכנסה. הרבה כסף.

 

לסיכום, כל מה שחפרנו לך עליו פה מתנקז למסקנה אחת: תלוש המשכורת הוא הרבה יותר מכמה שכר קיבלת נטו. חשוב להסתכל על המכלול, להבין מה מגיע ומה לא מגיע – ובמיוחד לשים לב לענייני הפנסיות, הביטוחים והתנאים הסוציאליים – כי יש להם משמעות גדולה גם לעתיד.

כתבות דומות

הירשמו לניוזלטר ותישארו מעודכנים